17 млрд. евро ще струват на Франция протестите на "жълтите жилетки"

5 милиарда евро идват от намаление на данъка върху дохода

Свят
30.04.2019 19:50 678 0
17 млрд. евро ще струват на Франция протестите на

17 милиарда евро ще струват на Франция мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на действията на "жълтите жилетки”. Това съобщи френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица Макрон даде пресконференция след националния дебат в страната, организиран по повод демонстрациите. Френският лидер обяви редица мерки в отговор на кризата, включително намаляване на данъците за работещите граждани, индексация на пенсиите от 2020 г. и редица други. Първите мерки бяха обявени от френските власти през декември миналата година.

„Общите разходи са около 17 млрд. евро, 10 милиарда, от които бяха обявени през декември", каза министър Брюно Льо Мер. Той отбеляза, че 5 милиарда евро идват от намаление на данъка върху дохода, а останалите средства ще бъдат използвани за индексиране на пенсиите и други мерки.

Министърът отбеляза, че вече е предложил да се намали данъкът върху доходите от 1 януари 2020 г. Според него целта е на 12 милиона данъчни домакинства във Франция, чиито доходи се облагат с 14%, да се намали данъкът с 350 евро годишно.

Напишете коментар
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина