Бившият президент на СССР Михаил Горбачов отрече да има участие в определянето на съдбата на първия заместник-директор на Курчатовския институт за атомна енергия и член на правителствената комисия за премахване на последствията от аварията в АЕЦ "Чернобил" Валери Легасов.

Според сюжета на едноименния сериал, продуциран от американския телевизионен канал HBO и британската телевизионна мрежа Sky, Горбачов лично е разпоредил да не удостоява Легасов с титлата Герой на социалистическия труд, след което кариерното израстване на учения е спряно.

Пред радио "Говори Москва" бившият ръководител на съветската държава отбеляза, че няма връзка с кариерата на ядрения учен.

"Не съм давал подобни инструкции. И кой, освен мен, ще даде? Това е измислица", каза Горбачов.

Самият той не успял да изгледа последната серия на "Чернобил", тъй като се лекува в болница.

Валери Легасов разследва причините за злополуките в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 година. През август същата година той представя резултатите от работата на комисията на експертната конференция на МААЕ във Виена и според някои историци разкрива класифицирана информация за извънредното положение, която не е била разрешена от ръководството на страната.

През 1986-1987 г. той два пъти е предлаган за удостояване с титлата "Герой на социалистическия труд", но и двата е оставен без награда. През 1988 г. се самоубива.

Валери Легасов е един от главните герои в сериала "Чернобил". В последната серия той се изправя пред съда, където обвинява съветската държава в премълчаване на фабричните дефекти в атомните реактори от типа, използван в Чернобилската АЕЦ. Именно те, по думите му, заедно с действията на служителите в централата, са довели до катастрофата. В действителност Легасов никога не е влизал в съда, тази сцена е измислена.

Преди смъртта си ученият е записал своите спомени на аудиокасета. Там посочва, че взривът в АЕЦ е резултат от "десетилетно задържане" на развитието на атомната енергетика в СССР, дефектни реактори, икономия на средства и нарушения в мерките за безопасност.

Ролята на Легасов в телевизионния сериал "Чернобил" се играе от британския актьор Джаред Харис. Проектът, който разказва за инцидента през 1986 г., беше пуснат на канал HBO през май тази година. Според потребителите на IMDB "Чернобил" е най-популярното телевизионно предаване в историята.

Дрон засне как изглежда Чернобил 33 години след трагичните събитияСтраховитите кадри от град Припят бяха разпространени Руптли

НТВ срещу HBO! Нов сериал за Чернобил готвят руснаците, не харесват този...Подходът към темата бил предубеден и повърхностен, а героите били неточни

Манифестации, марулки... мрак. А спомняте ли си Чернобил? Не филма, истинския?Изминали са 33 години от най-голямата трагедия в историята на човечеството