26 април 1986 г. Паметна дата за жителите на Припят. Паметна дата за хората в цяла Европа. Денят, в който човечеството стана жертва на най-голямата атомна авария в историята.

Случаят е потулен от Съветския съюз. При това напълно умишлено. Репутацията на СССР е заложена на карта и никой не може да си позволи международно обществено порицание заради големината на катастрофата. Затова решават да скрият. Стотици хиляди хора умират. Някои дни след инцидента. Други след няколко седмици. Месец. Трети губят битката след тежка борба с коварните болести. Последствията от Чернобил се срещат дори 33 години по-късно.

Нищо обаче не може да остане скрито. Особено ако е с подобни размери. Затова всички разбират за слона в стаята, макар и по-късно. Макар и вече да е твърде късно. Йодът по аптеките свършва за отрицателно време, а хората днес си спомнят за черната завеса около аварията в атомната централа.

Днес всички говорят за катастрофалните събития от 1986 г. Причината - мини сериала на HBO, който завъртя главата на цял свят и се превърна в най-високо оценения сериал в историята. "Чернобил" е оценен с 9.7 точки в IMDB и се превърна не само в най-гледания, но и високо ценен сериал и то по цял свят.

Днес излиза последният епизод от поредицата. Пет епизода, които да ни напомнят, че всяко наше решение има своите последствия. Че дори днес трагедията може да се повтори. Че е важно да понасяме отговорностите си и че няма нищо по-страшно от шепа хора, които си въобразяват, че могат да решат съдбата на милиони.

Какво си спомнят българите за най-голямата авария. Разказ от първо лице пред TrafficNews.