Дали собственикът на „ТАД Груп” Иван Тодоров да бъде върнат в ареста или пък не само ще остане на свобода, но и ще бъде намалена наложената му парична гаранция от 100 000 лева? Това трябва да реши на днешното си заседания Апелативният специализиран съд. Само преди седмица на първа инстанция магистратите решиха обвиненият като подбудител на хакерската атака срещу НАП бизнесмен да бъде пуснат срещу 100 бона.

В момента под парична гаранция са на свобода също търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, както и 20-годишният служител на фирмата Кристиян Бойков, обвинен като пряк извършител на хакерската атака, довело до изтичането на лични данни за близо 5 млн. българи.

Очаква се днес в съдебната зала защитата на Тодоров да поиска намаляване на гаранцията му, а прокуратурата да изложи аргументите си той да бъде върнат обратно зад решетките.

От искането на Николай Найденов, и.д. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, отправено до съда, става ясно, че ще бъдат представени още доказателства срещу бизнесмена. Става въпрос за хакнати банки и застрахователни дружгества.

Найденов настоява също днешното заседание да бъде при затворени врати, защото информацията, която ще бъде огласена се отнася до "съществуващи взаимоотношения на клиенти със застрахователни и банкови дружества; на данъчно задължени лица и органите на приходите; междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страна.  Също така и защитата на личните данни на физически лица, намиращи се на територията на Република България". 

От държавното обвинение настояваха със сходни мотиви и предишното заседание, което гледа мярката на Тодоров, да бъде при закрити врати, но съдът отказа да изпълни желанието на прокуратурата.

Шефът на "ТАД Груп" беше привлечен към наказателна отговорност на 25 юли, когато обаче се оказа в Канада. Според него става въпрос за отдавна планирана бизнес командировка,  въпреки това обаче беше прокуратурата поиска европейска заповед за ареста му. След като се прибра в България, Тодоров веднага бе арестуван още на летището и му беше връчен обвинителният акт. Миналата седмица след продължително заседание на спецсъда съдия Христина Михайлова го пусна на свобода.

Според магистратите свидетелските показания не доказват обвинението за подбудителство на хакерската атака, което е повдигнато срещу бизнесмена. По-рано стана ясно, че сред основните свидетели на прокуратурата е младшият експерт в "ТАД Груп" Захари Митев.

Съдът също така прецени, че няма риск Тодоров да се укрие, защото се е прибрал доброволно, въпреки че е знаел обвиненията си. Освен това през цялото време се е знаело къде се намира и с него е поддържана връзка.

Защитата на Тодоров  също подчерта, че той изобщо не е имал намерение да се укрива, а никой не е правил опит да му връчи призовката.

Самият шеф на "ТАД Груп" обясни, че служителите му наистина търсят уязвими места в компютърните системи на компании, но това са тестове с знание на дружествата, а не хакерски атаки. 

Само ден по-късно обаче прокуратурата реагира на освобождаването на Тодоров като разпространи част от доказателствата  по делото срещу тримата от "ТАД Груп". 

Шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиродонов пък коментира, че е възможно самият Кристиян Бойков да стане свидетел на обвинението, което обаче не беше потвърдено след това.

Спецсъдът пусна Иван Тодоров на свобода срещу 100 бонаСвидетелските показания не доказвали обвиненията срещу него

Прокуратурата: Тодоров е давал източените данни от НАП на "Биволъ"Това ставало по таен чат между него и Асен Йорданов, от "ТАД Груп" хакнали и пръскачките пред парламента