Шефът на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров, който заедно с двама негови подчинени е обвинен за кибертероризъм заради атаката срещу сървъра на НАП, излиза на свобода срещу 100 000 лева парична гаранция. Това реши воденият от Христина Михайлова състав на Специализирания съд след проточилото се над 3,5 часа заседание.

Според магистратите свидетелските показания не доказват обвинението за подбудителство към кибертерор, което е повдигнато срещу бизнесмена. По-рано стана ясно, че сред основните свидетели на прокуратурата е младшият експерт в "ТАД Груп" Захари Митев.

Съдът също така прецени, че няма риск Тодоров да се укрие, защото се прибрал доброволно, въпреки че е знаел обвиненията си.

Защитата му също подчерта, че той изобщо не е имал намерение да се укрива, а никой не е правил опит да му връчи призовката.

"Реално той е привлечен към наказателна отговорност на 25 юли, тогава е обявен и за издирване. Той е заминал за Канада на 23 юли, а билетът му е бил купен още на 14 юни, преди да има каквито и да било проблеми с фирмата", обясни адвокат Ина Лулчева, който подчерта, че пътуването е било служебно.

Още на 25 юли, когато разбира, че е с повдигнати обвинения, шефът на "ТАД Груп" изпратил пълномощно на адвоката си, в което казва, че знае какво е станало и ще се прибере на 30 юли, когато сам ще отиде в Националната следствена служба.
"Реално напълно излишно и незаконно е било да бъде обявяван за издирване предвид ситуацията", изтъкна защитата на Тодоров.

Самият шеф на "ТАД Груп" обясни, че служителите му наистина търсят уязвими места в компютърните системи на компании, но това са тестове с тяхното знание, а не хакерски атаки.
По време на заседанието в залата беше и приятелката на Тодоров, както и негови колеги. От прокуратурата не коментираха решението на съда, което трябва да бъде изпълнено незабавно.

Под парична гаранция на свобода са и другите двама обвинени служители на "ТАД Груп" - търговският директор Георги Янков и обявеният за топ хакер 20-годишен пловдивчанин Кристиян Бойков.

Колега на хакера Кристиян основен свидетел срещу него и шефа муПловдивчанинът се похвалил за голям удар, малко преди да се разбере за атаката срещу НАП

Прокуратурата: Тодоров е давал източените данни от НАП на "Биволъ"Това ставало по таен чат между него и Асен Йорданов, от "ТАД Груп" хакнали и пръскачките пред парламента