Износът на стоки от Обединеното кралство за Европейски съюз се възстанови частично през февруари след рекорден спад в началото на годината, показват официални данни.  Службата за национална статистика (ONS) заяви, че продажбите на блока са нараснали с 4,2 млрд. евро, или 46,6%, след като са паднали с 6,58 млрд. евро, или 42%, през януари, пише SkyNews.

Вносът от ЕС, който също отбеляза безпрецедентен спад в началото на годината, възстанови по-малко от една пета от загубената търговия.  ONS също отчете малко по-слаб от очаквания ръст на БВП от 0,4% през февруари.

Търговията на Великобритания с останалия свят в началото на тази година е засегната от допълнителни бюрокрации и разходи след края на преходния период за Брекзит, като ограниченията на COVID-19 и по-широките световни икономически тенденции също оказват влияние.

ONS заяви, че британската икономика през февруари е останала със 7,8% под нивото си от преди пандемия. Но експанзията не успяла да постигне прогнози от около 0,6%. Британската икономика претърпя най-големия си спад за три века миналата година благодарение на пандемията на коронавируса, като БВП се сви с близо 10%.

ONS заяви: „Износът за ЕС се възстанови значително от падането им през януари, въпреки че все още остава под нивата от 2020 г. Въпреки това вносът от ЕС тепърва ще се възстановява значително, като редица проблеми възпрепятстват търговията."