Жордан Бардела, който нанесе съкрушително поражение на алианса на президента Еманюел Макрон на европейските избори, е самоуверен 28-годишен политик, приветстван от поддръжниците си като политически феномен.

Жордан Бардела е израснал в дом с един родител, през 2022 г. официално става лидер на антиимигрантската партия "Национален сбор" едва на 27 години, но разполага с комуникационните умения на много по-възрастен политик.

Партията, начело с Жордан Бардела, получи двойно повече гласове от центристкия алианс на Макрон на изборите за Европейски парламент, което накара президента да обяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори на 30 юни. 

Той пое ръководството на "Национален сбор" от Марин льо Пен, която се опитва да отърве партията от обвиненията в расизъм, наследени от нейния баща и съосновател на партията. Но нейният харизматичен наследник, който има 1,5 млн. последователи в TikTok, се оказва основен актив в привличането на все по-млад електорат, благодарение на силата на социалната платформа. 

Неговият възход не мина съвсем без противоречия. През януари Бардела беше обвинен в телевизионен репортаж, че е използвал анонимен акаунт в Twitter, за да споделя расистки послания, когато е бил политик на местно ниво - твърдения, които той категорично отрича.

@jordanbardella