Ръководителят на Инспектората за извънредни ситуации в Прахова, полковник Николае Тудорою, подаде оставка след пожара в къщата за гости "Ферма Дачилор" (Фермата на даките) в село Тохани в Румъния. Огнената стихия отне живота на осем души - три деца и петима възрастни. Един човек още е в неизвестност.

Оставката на Тудорою идва по-малко от 24 часа след уволнението на началника на инспекцията по превенция в Инспектората за извънредни ситуации на Прахова, отбелязва вестник “Адевърул” и допълва, че рокадите са направени по искане на ръководителя на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат. 

Използваните печки за отопление в пламналото таванско помещение (мансарда), проблем с фотоволтаичната система или късо съединение може да е причина за пожара, твърдят разследващите, цитирани от румънските медии. Те изключват възможността за умишлен палеж, предаде БТА. 

“През 2017 г. “Ферма Дачилор” се опита да класифицира помещенията за настаняване в категорията три звезди, но не отговаряше на изискваните условия. След това започна да работи без разрешение до момента, в който беше глобена. След това възобнови процедурата по класифициране на помещенията до една звезда”, съобщиха междувременно от Министерството на икономика, предприемачеството и туризма.

Румънските власти разследват причините за пожар в къща за гости, при който загинаха 7 душиОказва се, че постройката е функционирала без разрешително за строеж