Ситуацията в Донбас остава "изключително трудна", заяви президентът Володимир Зеленски в среднощното си обръщение. От няколко седмици в района се водят ожесточени битки.

Русия продължава да струпва военни и техника и да увеличава натиска върху украинските сили, каза още Зеленски.

Според държавния глава отказът на Европа от руски петрол ще бъде от полза за самата нея. Невъзможността за износ на украинско жито води до дестабилизация в световен мащаб, добави Зеленски.

Въпреки че преди няколко дни руският му колега Владимир Путин каза, че Москва е готова да улесни износа на зърно от от украинските пристанища, посочва Ройтерс.

"Заради блокадата на Русия на нашите пристанища на Черно море и превземането на част от Азовското крайбрежие, не можем да изнесем 22 милиона тона пшеница, която се намира в хранилищата в нашата страна. Това е количеството, предназначено за чуждите пазари и руската блокада на нашия износ всъщност дестабилизира ситуацията в глобален мащаб. Резултатът - в различни държави се повишават цените на храните. Затова и опасността от глад - в Африка, Азия, определени държави в Европа, се увеличава", заяви украинският президент Володимир Зеленски.