Русия вероятно прави оперативна пауза в бойните действия в Украйна, твърдят западни експерти. Но бомбардировките срещу градове в източния регион Донбас не спират.

Най-малко един човек е загинал, а няколко са ранени при руски въздушен удар срещу административния център Краматорск в Източна Украйна. От експлозията се е образувал голям кратер в двора между хотел и жилищни сгради, твърдят очевидци. Подпалили са се и няколко коли, паркирани в близост.

Местните власти в Донецка област съобщиха за двама убити при руски обстрел в Славянск.

Разрушени са сгради на Педагогическия университет в Харков, заяви украинският президент. Володимир Зеленски определи това като варварство, което напълно характеризира руското нахлуване.

Същевременно оцени високо ролята на оръжията, изпратени от западните партньори на Киев: "Най-накрая се чувства, че западната артилерия заработи мощно, точността ѝ действително е такава, каквато е нужна, загубите за окупаторите само ще растат, както и затрудненията им с доставките", каза Зеленски.

Украински военни издигнаха флага на страната на Змийския остров в Черно море, от където миналата седмица се изтегли руска част. Според Москва военен самолет е нанесъл удар срещу острова и са убити неуточнен брой украински военни. Руската армия съобщи още, че е унищожила две ракетни установки и депо с боеприпаси в Източна Украйна.

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната Русия може би временно намалява силата на офанзивата си, защото руските войски се опитват да се прегрупират за ново настъпление: "Вероятно руските сили ще се ограничат до сравнително малки нападения, опитвайки се да създадат условия за по-значими офанзиви и да възстановят бойната си сила", коментира институтът.