Още смърт и разрушения в Украйна на днешния Великден. В очакване на американския военен министър и държавния секретар на САЩ в Киев, украинският президент Володимир Зеленски телефонира на турския си колега Реджеп Ердоган и го помоли да се намеси, за да спаси мирното население в Мариупол, съобщи БНР.

Според украинската страна руските войски продължават да нанасят въздушни и артилерийски удари по последния бастион на защитниците в Мариупол - завода "Азовстал", където се укриват и около хиляда цивилни.

Руската страна твърди, че нанася удари само по военни цели.

В разговора си с Ердоган Зеленски е подчертал необходимостта от незабавно извеждане на цивилните, както и от размяна на блокираните войски. Турският президент е изразил готовност да се застъпи за украинците пред Москва.

Преди малко от Киев предложиха директни преговори с Русия за прекратяване на огъня и установяване на по-продължителни хуманитарни коридори от Мариупол.

Освен в Мариупол, боевете продължават и в Донецка и Луганска област. Според британското военно разузнаване през изтичащата седмица руските войски са постигнали известен напредък, но с цената на значителни загуби. Към днешна дата Харков остава частично блокиран. Руското министерство на отбраната съобщава за ракетни и артилерийски удари по украинските войски западно и южно от Изюм.