„Заедно за ЕС“ е посланието на български език за предстоящите избори за Европейски парламент. Вотът ще се състои тази година от 6 до 9 юни.

В специалния сайт https://elections.europa.eu/bg/ има актуална информация за европейския парламент и неговите правомощия, за същността на европейския вот и резултатите от гласуването.

Има и информация за това какво представляват политическите групи. На сайта има и опция „Напомни ми да гласувам“, като след регистрация, желаещите могат да получават известия за изборите.

На европейските избори през лятото ще бъдат избрани 720 членове на ЕП с мандат до 2029 г., разказаха представители на институцията пред български журналисти в Страсбург. Броят на бъдещите членове ше бъде с 15 повече в сравнение с предишните избори. Най-многобройни ще са депутатите на Германия – 96. Следващата по численост държава е Франция, която предстои да увеличи броя на депутатите си с двама и да има 81 представители. Италия, Испания и Полша са останалите държави с най-много евродепутати. Минималният брой депутати от която и да е страна е 6, а максималният – 96.

Броят на нашите евродепутати се запазва и избирателите в България ще гласуват отново за 17 членове. Право на глас за евровота имат българите навършили18 години, които са били в България или в друга страна от ЕС в продължение на най-малко три месеца преди изборите.

Тези избори ще бъдат важни, подчерта пред журналисти говорителят на Европейския парламент Джауме Дук. Според него гражданите, които се интересуват от изборите сега, са повече от тези преди пет години. Дук припомни проучване на Евробарометър от декември миналата година, което посочва, че повечето от анкетираните отчитат, че Европейският съюз оказва влияние върху живота им.