За последен път като кралица: Маргрете II премина с карета по улиците на Копенхаген

04.01.2024 17:20 1682 0
За последен път като кралица: Маргрете II премина с карета по улиците на Копенхаген

Датската кралица Маргрете II се отправи на последното си пътуване в златната карета. Тя мина по улиците на Копенхаген за последен път като монарх, преди да предаде трона на сина си - престолонаследника принц Фредерик.

Каретата бе ескортирана от двореца Амалиенборг до двореца Кристиансборг от офицери от въоръжените сили и Националната агенция за управление на извънредни, както и представители на големи национални организации и патронажи. 

Златната карета е най-хубавата карета на кралския дом и се използва на традиционното новогодишно парти в Кристиансборг. Тя е направена за крал Кристиан VIII от производителя на карети Хенри Файф през 1840 г. Покрита е с 24-каратови златни листове, има четири позлатени корони на покрива и изрисуван герб на вратите.

83-годишната кралица Маргрете II, управлявала в продължение на 52 години, изненадващо обяви абдикация на живо по телевизията по време на традиционната си новогодишна реч.

 

Маргрете ще се откаже от престола на 14 януари, когато се навършват точно 52 години от избирането ѝ за кралица. Най-големият ѝ син престолонаследникът принц Фредерик ще поеме ролята на крал след оттеглянето ѝ.

Тя става наследница на баща си крал Фредерик IX през 1953 г, на 13-годишна възраст, след като конституционна поправка позволява на жените да наследяват трона. Маргрете е най-дългогодишният монарх в историята на Дания.

През целия си живот кралицата се е радвала на широка подкрепа от страна на обществеността, която я описва като тактична и в същото време творческа личност, често проектираща костюми и сценография за театрални пиеси и балети, интерпретиращи приказките на известния датски писател Ханс Кристиан Андерсен, пише Ройтерс.

 

 

Изпрати новина