Двама служители на белгийските военновъздушните сили бяха арестувани в сърцето на европейския квартал на Брюксел след като открили огън до централата на Европейската комисия. Инцидентът е станал миналата събота, съобщи говорител на прокуратурата в Брюксел, предаде „Политико“.

Свидетели от мястото на събитието разказаха, че задържанията са извършени в непосредствена близост до седалището на Европейската комисия, на улица "Архимед", в апартамент, намиращ се в близост до кафене "Берлемон", любимо място на служители от европейските институции.

"Двамата души бяха задържани, изслушани от полицейските служби и след това бяха освободени", заяви говорителят.

Говорителят не можа да потвърди произхода на посочените боеприпаси. Той заяви: Разследването продължава.

Според фламандския всекидневник „Нюзблад“ жители на района са видели двамата мъже да стрелят  с огнестрелно оръжие от отворен прозорец и са се обадили в полицията. Оказало се, че оръжията са въздушни пистолети, установила полицията. Но при претърсването полицията открила над 200 патрона, предназначени за автомати, използвани от белгийските въоръжени сили.

В изявление за „Политико“ белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер заяви, че няма да прави конкретни изявления по случая, тъй като в момента той се разследва както от нейното министерство, така и от съдебните служби.

През последните години белгийските военни неведнъж са били подлагани на сериозни критики заради неправомерни действия на някои техни членове или техни връзки с крайнодесни групи, посочи още „Политико“.