Властите в Приднестровието - малкият отцепил се от Молдова неин източен регион, отрекоха като „напълно неверни“ днешните твърдения на Украйна, че руски войски, базирани там, се групират, за да извършват „провокации“ по протежение на границата с Украйна, предаде Асошиейтед прес.

По-рано днес генералният щаб на въоръжените сили на Украйна каза, че руски войски, които вече са в Приднестровието, се подготвят за „демонстриране на готовност за офанзива и , вероятно, за военни действия срещу Украйна“.

Информацията, разпространена от генералния щаб на Украйна е напълно невярна“, обяви в съобщение външното министерство на Приднестровието и добави, че лидерите вече неколкократно са „обявили липсата на всякаква заплаха за Украйна“.

Външното министерство в Молдова също каза днес, че „няма информация, която да потвърждава мобилизацията на войски в региона на Приднестровието“ и че „държавните институции наблюдават отблизо ситуацията по сигурността в региона“.

Приднестровието е подкрепян от Русия регион в Молдова, който се отцепи след кратка гражданска война в началото на 90-те години на миналия век и не е признат от повече държави. Смята се, че там са разположени около 1500 руски войници.