Зимният сезон на Алпите е сериозно застрашен от високите температури и липсата на сняг. В швейцарския курорт Аделбоден температурите достигната до 20 градуса, съобщава BBC. 

Беше под въпрос и провеждането на кръга от Световната купа по ски алпийски диспциплини през следващия уикенд в Аделбоден. Пистата в момента е кална и без почти никакъв сняг, но оръжията за изкуствен сняг ще спасят състезанието. Така следващата седмица най-добрите скиори в света ще се състезават върху изкуствен сняг. 

Дори на 2000 м температурата беше над нулата.

От другата страна на Алпите необичайно топлото влажно време за сезона наистина попречи на началото на ски сезона.

На много места той беше и отложен. 

В Австрия в курортите около Залцбург за последен път имаше сняг преди месец. В Шамони във Франция оръдията за сняг не работят, защото има недостиг на вода за тяхното гориво, което прави ски сезона невъзможен. 

В Швейцария някои курорти дори са отворили своите летни колоездачни пътеки, вместо да се опитват да предлагат зимни спортове. Други просто затвориха ски лифтовете си за неопределено време.

Експертите по климата предполагат, че не трябва да се изненадваме от това януарско време. Те отдавна предупреждават, че глобалното затопляне ще причини по-топли и влажни зими. 

Преди няколко години швейцарските курорти бяха предупредени, че карането на ски под 1000 м. вероятно ще стане невъзможно с течение на времето, тъй като глобалните температури ще се покачат.