Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу Русия почти незабавно, след като в Москва Владимир Путин официално обяви анексирането на украински територии. Руският посланик бе призован във Форин офис – британското министерство на външните работи.

От Форин офис заявиха, че Русия сега ще загуби достъп до големи западни услуги, от които силно зависи, включително IT консултации, архитектурни и инженерни услуги, както и правни консултански услуги за финансови трансакции за определени търговски дейности.

Ще бъде забранен също износа на близо 700 стоки, които са от изключително голямо значение за индустриалното и технологично развитие на Русия.

Санкции се налагат лично на Елвира Набиулина, управител на Централната банка на Руската федерация. Замразяват се авоарите ѝ и ѝ се налага забрана за пътувания.

Говорител на Форин офис заяви, че на поста си Набиулина играе важна роля в управлението на руската икономика чрез незаконната война срещу Украйна и налагането на рублата в украинските територии, които временно се контролират от Русия.

По-рано бившият руски премиер Михаил Касянов заяви в интервю за Скай нюз, че макар и речта на Владимир Путин да е "странна историческа лекция с манипулирани факти",  тя може да се разглежда като нова заплаха за използване на ядрени оръжия и макар и да мисли, че това едва ли ще стане, Западът трябва да е готов.