Състоянието на бившия папа Бенедикт Шестнадесети остава сериозно, но стабилно, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на Ватикана, в което се казва още, че Светият отец е прекарал добре нощта и че е в ясно съзнание.

"Бившият папа успя да си почине добре през нощта. Той е в напълно ясно съзнание и въпреки че състоянието му остава тежко, в момента то е стабилно", каза говорителят на Ватикана Матео Бруни. "Папа Франциск отново отправи призив да се молим за Бенедикт Шестнадесети и да бъдем с него в тези трудни моменти", добави Бруни за 95-годишния бивш папа.

Изявлението, което е второто на папа Франциск, откакто той обяви вчера, че неговият предшественик е "сериозно болен", не дава повече информация за състоянието на Бенедикт Шестнадесети. За папа Бенедикт се полагат грижи в бивш манастир във Ватикана. Той живее там от 2013 г., когато стана първият папа за последните близо 600 години, решил да се оттегли от поста, вместо да управлява до края на живота си.

Епархията на Рим е насрочила за утре специална литургия в чест на бившия папа в храма "Свети Йоан Латерански" - базилика на Бенедикт в качеството му на бивши епископ на Рим, предаде БТА, цитирайки АП.