В знак на солидарност с Украйна външните министри от Европейския съюз се събраха в Киев на безпрецедентна среща. За първи път европейските първи дипломати заседават в страна, която не е член на общността, и в която се водят военни действия.

Победата на Украйна във войната срещу Русия зависи от сътрудничеството с Европейския съюз, заяви украинският президент на среща с министрите. Първият дипломат на Европа Жозеп Борел заяви, че срещата е знак, че ЕК твърдо подкрепя Украйна. Основните теми, които обсъдиха външните министри с украинските власти са европейската подкрепата за Киев, формулата за мир на президента Зеленски и бъдещото членство на Украйна в Евросъюза.

"Предложих на Украйна нов двустранен пакет от финансова помощ до 5 милиарда евро за следващата година. Надявам се, че до края на тази година страните-членки ще постигнат съгласие и помощта ще бъде одобрена. Ние ще продължим да тренираме украински войници. Целта ние да обучим 40 хиляди войници, което включва и пилоти на изтребители. Работим и за засилване на сътрудничеството между оръжейните индустрии на Украйна и Европейския съюз", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи.

От основните искания на Киев е Брюксел да започне обсъждането на нови санкции срещу Москва, които да ограничат възможности на Русия да произвежда оръжие. Желанието на Украйна е да започне преговори за членство в ЕС до края на тази година. В срещата участва и българският външен министър Мария Габриел.

"Убеден съм, че Украйна и целият свободен свят могат да надделеят в това противопоставяне. Нашата победа зависи пряко от нашето сътрудничество: колкото по-силни и принципни стъпки предприемем заедно, толкова по-скоро тази война ще приключи. С възстановяването на нашата териториална цялост и гаранции за мира за цяла Европа", каза украинският президент Володимир Зеленски.