Смъртта на бойното поле във войната между Русия и Украйна е саможертва, която ще измие всички извършени грехове. Това обяви руският патриарх Кирил във видеообръщение вчера. В него той определи войната като братоубийствена.

"В същото време църквата осъзнава, че човек, движен от чувството си за дълг, от необходимостта да изпълни своята клетва, оставайки верен на своето призвание и в изпълението на своя дълг загине, той несъмнено е извършил деяние равносилно на саможертва", продължава патриархът.

"Той се е жертвал за другите и сме уверени, че тази жертва и сме уверени, че тази жертва ще измие всички извършени грехове, които човекът е извършил", завършва Кирил.

Църквата може и да опрощава греховете на мобилизираните руснаци, но това далеч не се отнася за кредитите на бъдещите войници. 

Всъщност опростени ще бъдат задълженията само на убитите във войната и тези, които са получ„или първа степен инвалидност. 

Кредитите и ипотеките на мобилизираните граждани, загинали или получили първата група инвалидност по време на специална военна операция, ще останат за сметка на банките, съобщи днес  председателят на Комитета по финансовите пазари на държавната Дума Анатолий Аксаков.

„Текущата версия на документа (проекта) все още го няма. Но не само ако човек е починал или е станал инвалид от първа група, той не плаща заеми от банка или ПФИ - тези дългове не се прехвърлят към никого, задълженията се прекратяват за всички страни по споразумението", каза Аксаков.

Той поясни, че отписването на заеми ще става не за сметка на държавата, а за сметка на кредитните организации. Информацията беше потвърдена от заместник-министъра на финансите Алексей Моисеев.

Депутатът посочи още, че тази ситуация може да повлияе на отпускането на кредити и лихвените проценти, тъй като рисковете за банките нарастват.

На 23 септември група депутати и сенатори внесоха за разглеждане в долната камара на парламента законопроект за предоставяне на участници в специална военна операция на кредитни ваканции по потребителски и ипотечни заеми за срока на тяхната служба. Кредитните ваканции могат да означават както спиране на изпълнението на задълженията на кредитополучателя за периода на специалната операция, така и намаляване на плащанията по време на гратисния период. В същото време, в случай на смърт на участник в специалната операция, задълженията по заема се прекратяват, но като се вземат предвид лимитите, които ще бъдат определени от Централната банка на Руската федерация и правителството.