ЕС и неговите партньори обмислят допълнителни санкции срещу Иран, свързани най-вече програмите на Техеран за дронове и ракети. Това съобщи сред среща на лидерите от Г-7 председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Призоваваме Иран и неговите проксита напълно да спрат атаките. Всички страни трябва да проявяват максимална сдържаност. Обсъдихме и необходимостта от прекратяване на кризата в Газа възможно най-скоро. Това включва незабавно прекратяване на огъня и незабавно освобождаване на всички заложници от Хамас. Това включва и увеличеното предоставяне на хуманитарна помощ на палестинци в нужда”, заяви фон дер Лайен сред видеоконферентната среща на лидерите от Г-7.

Дипломат номер едно на Европа Йозеп Борел излезе с обща декларация от името на 27-те държави от ЕС, в която се казва, че ЕС най-категорично осъжда иранските атаки с дронове и ракети срещу Израел. ЕС потвърждава ангажимента си към сигурността на Израел.

“В тази силно напрегната регионална ситуация по-нататъшната ескалация не може да бъде в ничий интерес. Призоваваме всички страни да проявяват максимална сдържаност”, се казва в позицията на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че ситуацията в Близкия изток ще бъде обсъждана на срещата на върха на лидерите от ЕС следващата седмица в Брюксел.