Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи атаката на "Хамас" срещу Израел като "акт на война" и потвърди правото на Израел да се защитава, предаде Франс прес.

"На зазоряване в деня на шабат, в събота, целият свят се събуди в ужас. Терористичната атака на "Хамас" е акт на война. Напълно подкрепяме правото на Израел да се защитава. Европа застава до Израел в тази трагедия", заяви тя преди заседанието на колегиума на еврокомисарите в Брюксел и в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

"Терористите от "Хамас" са убили жени и деца в домовете им. Те нападнаха стотици млади мъже и жени, които празнуваха живота и музиката. Те взеха за заложници стотици невинни хора, чиято съдба все още е неизвестна", заяви Фон дер Лайен преди да обяви минута мълчание в памет на жертвите в присъствието на посланика на Израел в Европейския съюз.

"Тези невинни хора бяха убити по една-единствена причина. Защото са били евреи, живеещи в Държавата Израел. Това е отколешно зло, което ни напомня за най-мрачното минало и шокира всички нас до дъното на душата ни", допълни тя.

"Трябва да сме ясни в определението си за ужас с подобни мащаби. Това е тероризъм. И това е акт на война", отбеляза председателката на ЕК.

Фон дер Лайен защити също и решението на Европейския съюз да преразгледа помощта си за развитие за палестинците. "Нашата хуманитарна подкрепа за палестинския народ не е поставена под въпрос. Важно е обаче внимателно да преразгледаме финансовата си помощ за Палестина", каза тя.

"Финансирането от страна на ЕС никога не е било и няма да бъде предназначено за "Хамас" или друга терористична организация. Ето защо ще преразгледаме цялата си финансова помощ в светлината на развитието на събитията на терен", обясни Фон дер Лайен.