Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да открие съдебна процедура срещу България във връзка с данъка, който тя наскоро наложи върху руския природен газ, преминаващ през нейната територия, съобщи правителствен министър.

България смята, че данъкът, който наложи през октомври, ще намали привилегированото положение на руската държавна енергийна компания "Газпром" в Югоизточна Европа и ще възпре руското влияние в региона, съобщи „WRAL News”.

Данъкът обаче разгневи съседката на България Сърбия, както и Унгария, членка на ЕС, които са силно зависими от руския газ, доставян предимно през Турция и България по газопровода "Турски поток".

Във видеоклип във Фейсбук унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че е изпратил писмо до ЕК, в което я призовава да започне процедура за нарушение срещу България - първата потенциална стъпка, която блокът може да използва, за да гарантира, че неговите закони се спазват от държавите членки.

Бока се оплака, че България е наложила данъка, без да се консултира с Унгария, и че според него мярката е в нарушение на законодателството на ЕС в областта на митниците и търговията.

"Българската енергийна такса сериозно застрашава енергийната сигурност на Унгария и на целия регион", заяви унгарският министър и добави, че Будапеща е готова да отнесе въпроса до най-висшия съд на ЕС преди края на годината, ако не бъде започната процедура за нарушение.

Повечето страни в Европа до голяма степен са се откъснали от руския газ, след като Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Но Унгария лобира усилено в Москва, за да си осигури по-изгодни газови сделки през 21-те месеца от началото на войната.

България беше отрязана от доставките на Газпром скоро след руското нахлуване в Украйна, но позволи използването на газопровода „Турски поток“, който минава през нейната територия, за снабдяване на Сърбия и Унгария - две от най-проруските правителства в Европа.

Данъкът, който налага такса от 10 евро на мегаватчас върху преноса на руски газ, беше обсъден от ЕС през октомври, но не беше взето решение дали е целесъобразен.

Правителството на България заяви, че не очаква данъкът да доведе до по-високи цени за Унгария и Сърбия, а до по-малки печалби за Газпром.