Турция се приближи към одобряването на членството на Швеция в НАТО, след като ключова парламентарна комисия даде зелена светлина за кандидатурата, съобщава Bloomberg.

Комисията по външна политика е одобрила влизането на Швеция в алианса, разчиствайки една от последните спънки пред Стокхолм. Очакванията парламентът, който трябва да гласува след това, също да одобри влизането. Президентът Реджеп Ердоган вече даде сигнал, че подкрепя членството, като неговата Партия на справедливостта и развитието и съюзниците им имат удобно мнозинство.

Очакванията са, че Швеция ще даде нова сила на НАТО и ще засили европейската отбрана след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Американският президент Джо Байдън и европейските лидери призоваваха Ердоган да одобри новото попълнение в редиците на алианса. Засега Турция е последната страна, която се съпротивлява, както и Унгария.

„Швеция внесе изменения в своята конституция и закони, които ще позволят да бъде по-ефективна и усилията си за борба с тероризма и предотвратяването на терористична дейност“, коментира Фуат Октай, председател на външнополитическата комисия.

Решението на турската комисия е взето, след като по-рано този месец Байдън и Ердоган проведоха телефонен разговор, в който е било обсъдена шведската кандидатура, както и евентуалната покупка от Турция на нови американски изтребители F-16. От Белия дом превърнаха приемането на Швеция в условие за продажбата на самолетите на Анкара.

Неназован говорител на американския Държавен департамент заяви пред турската информационна Анадолска агенция, че решението на комисията се приветства и се очаква „бързото приемане“ на членството и от целия парламент.

Въпреки това Октай предупреди, че одобрението на комисията не означава непременно и също толкова бързо приемане от парламента. Комисията започна обсъждания в средата на ноември.