Руските доставки на газ към Германия се очаква да бъдат спрени в понеделник. Според официалните съобщения се налага да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток", който е основна тръба за Европа, съобщават световните медии.

По план газовите доставки ще бъдат възобновени след 10 дни, т.е. най-рано сутринта на 21 юли. Германските власти обаче се опасяват, че газоподаването може и да не бъде възстановено в посочения срок заради войната в Украйна.

Междувременно Канада реши да върне на Германия турбините, предназначени за "Северен поток". Целта е да се облекчи енергийната криза, въпреки призивите на Киев "да не се поддава на шантажа на Кремъл", предаде Франс прес. Украйна настойчиво призова Отава да не връща турбините, които в момента са в цехове на компанията "Сименс" в провинция Квебек, близо до Монреал.

В средата на миналия месец руската газова компания "Газпром" се позова на отсъствието на турбините, за да оправдае намаляването на доставките си за Германия по "Северен поток".

Без необходимото снабдяване с природен газ германската икономика ще изпита много сериозни затруднения, а самите германци може да не са в състояние да отопляват домовете си през зимата. Берлин не повярва, че има технически причини, каквито бяха изтъкнати от "Газпром" като основание за намаляването на доставките.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства канадското решение.