Френският президент Еманюел Макрон обяви предсрочни избори след съкрушително поражение на европейските избори. Парламентът ще бъде разпуснат, а вотът ще се проведе на 30 юни, съобщи държавният глава, цитиран от АФП.

Макрон заяви, че резултатът от изборите за ЕС "не е добър за партиите, които защитават Европа".

"Изборните резултати не са добри за моето правителство. Не мога да се правя, че нищо не се е случило", допълни той. "Възходът на националистите е опасност за нашата страна и Европа. Това е тежко, но нужно, решение. За доверието в нашата демокрация трябва да се произнесе суверенът, народът, гласоподавателите. Чух вашите послания и тревоги."

Френският Национален сбор (НС) нанесе тежко поражение на центристкия алианс Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент.

Формацията на Марин Льо Пен събра над два пъти повече гласове от алианса на държавния глава, сочат прогнозните резултати.

Листата на НС, водена от 28-годишния Жордан Бардела, събира между 32,3-33,0 % от гласовете в сравнение с 14,8-15,2 % за формацията на Макрон, воден от неговата партия „Ренесанс“.

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че французите са „изразили желание за промяна“ и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от НС на избори във Франция.

Единствената утеха за управляващата партия е, че успя да запази второто място пред социалистите, които излизат трети с 13-14% от гласовете.

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.