Ново проучване на Европейския съвет за външни отношения (ECFR), цитирано от "Политико" прогнозира предимство на изборите за ЕС през юни за Популистката десница.

Анкетата, публикувана в сряда, прогнозира големи печалби за крайнодясната фракция Идентичност и демокрация, която може да спечели 40 места за общо 98, превръщайки се в третата по големина група в Европейския парламент. Дясната група на Европейските консерватори и реформисти (ECR) също се очаква да постигне печалби.

Въпреки тези прогнози, проучването показва, че настоящите проевропейски сили на Европейската народна партия (ЕНП), Социалистите и демократите (S&D) и "Обнови Европа" все още могат да съберат мнозинство в парламента.

С толкова много повече евродепутати отдясно, центърът на тежестта в парламента ще се измести от либералната група "Обнови Европа" към ЕНП.

"Очакваме ЕНП да остане най-голямата група в парламента и следователно да запази по-голямата част от властта за определяне на дневния ред, включително върху избора на следващия председател на Комисията", каза Саймън Хикс, професор по сравнителна политика в Европейския университетски институт, в своя доклад.

ЕНП може да успее да се отърве от лявото мнозинство, включително "Обнови Европа", социалистите и Зелените, което е от решаващо значение за насърчаването на климата и зелените политики от 2019 г. насам. Но ще има въпроси, особено за лидера Манфред Вебер, относно дали ЕНП все пак ще изключи сътрудничеството, официално или по друг начин, с крайната десница.

"Това означава, че не могат да направят нищо без нас", каза високопоставен член на ЕНП в парламента пред "Политико" .

Временният лидер на "Обнови Европа" Малик Азмани каза:

"Заплахата от Европейски парламент с крайната десница начело е реална. В ерата на кризи и геополитическа несигурност обединена Европа, която предлага решения, а не повече разделения, е необходима повече от всякога."

Нидерландският евродепутат от Зелените Бас Айкхаут нападна Азмани, като се пошегува, че той трябва да общува с лидера на своята партия VVD в Нидерландия, който води коалиционни преговори с крайнодясната партия PVV на Герт Вилдерс.