Много далеч сме от обстоятелствата, при които НАТО да използва ядрено оръжие. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след двудневното заседание на министрите на отбраната от военнополитическия съюз в Брюксел.

Ядрените сили за сдържане на НАТО са успешни от десетилетия, целта на НАТО е да предотврати война и ядрен удар, сдържането е начинът да избегнем нападение, поясни той. Ще настъпят тежки последици, ако Русия използва атомно оръжие в Украйна и Москва добре знае това, добави Столтенберг. Той отбеляза, че предстоящото следващата седмица учение на ядрените сили на пакта е "рутинно".

Столтенберг съобщи, че министрите от НАТО са взели решения за повишаване на сигурността на критичната инфраструктура, включително подводна и съобщителна.

Генералният секретар благодари на всички съюзници за оказваната подкрепа на Украйна и увери, че помощта ще продължи, докогато е необходимо. Той добави, че дългосрочната цел е преоборудването на украинската войска със съвременна западна техника. НАТО скоро ще осигури средства за заглушаване на сигнала, използван за управление на дронове, съобщи Столтенберг, цитиран от БТА.