Днешната среща е добър повод да потвърдим, че искаме държавите от Западните Балкани да бъдат в ЕС. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди началото на съвместното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани в Брюксел.

Той посочи, че ЕС очаква от тези страни повече реформи, особено в правосъдието. Мишел отново изрази виждането, че ЕС трябва да бъде готов за разширяване до 2030 година.

Председателят на Европейския съвет съобщи, че днес отново ще разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан заради съпротивата на Будапеща да подкрепи започване на присъединителни преговори с Украйна - решение, за което има надежди да бъде взето тази седмица. Търсим решение денонощно, време е да бъдем единни и да изразим подкрепа за Украйна, настоя Мишел.

Оценяваме напредъка на страните от Западните Балкани според заслугите. Убеден съм, че скоро ще може да бъдат предприети допълнителни стъпки за тях, допълни още той. 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че Република Северна Македония, Албания и Черна гора ще получат от ЕС допълнително два милиона евро за борба с кибератаки. По неговите думи страните от Западните Балкани, които прилагат решенията от външната политика на ЕС, трябва да получат повече подкрепа.

Трябва да ускорим разширяването на ЕС с държавите от Западните Балкани. Вложихме много енергия в диалога между Белград и Прищина, това е единственият път двете страни да получат ясна европейска перспектива, посочи Борел.