Европейският парламент предложи Брюксел да използва една от сградите му, както и превозните му средства, в борбата срещу коронавируса, предаде "Политико", цитиран от Дневник.

Клаус Веле, генералният секретар на европарламента, е отправил предложението в сряда по думите на говорителя на ЕП Жауме Дух. Той обясни, че идеята е да се позволи на властите в Брюксел да използват сградата "Хелмут Кол", близо до основната му сграда, както и около 100 коли и други превозни средства.

"Председателят на парламента Давид Сасоли и неговите служби обмислят от няколко дни как може да помогне парламентът", посочи говорителят пред новинарската агенция Belga. "Сградата може да се използва като болница или за временно настаняване на хора, които имат нужда от грижи. Шофьорите може да помагат с разнасянето на храни или лекарства."

Сградите на парламента са предимно празни, след като Сасоли въведе мерки за спиране на разпространението на коронавируса, включително забранявайки влизането на посетители и изпращайки повечето служители да работят от домовете си.

Лидерите на европарламента освен това решиха да отменят сесиите в Страсбург до юли и да ги заменят с минисесии в Брюксел с много ограничен брой присъстващи членове.

Служители заявиха, че се обсъждат и други начини за предоставяне на помощ на Белгия. ЕП обмисля подобна подкрепа също в Страсбург и Люксембург.