Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчери, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, призовава за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

Бахчели обяви, че неговата партия смята, че главата за Европейския съюз е затворена за Турция, настоявайки за окончателно прекратяване на преговорите за членство.

"Наистина е време за Турция, време е да сложим край на приключението с Брюксел. Ако Европейският съюз не ни иска, измисля какви ли не извинения, тогава ние споделяме виждането на нашата партия с нашата любима нация, че вече не ги искаме и че приключението с членството трябва да приключи възможно най-скоро“, каза Бахчели след среща вчера на централния изпълнителен съвет на неговата партия.

Турция стои на кръстопът и трябва да вземе решение относно бъдещите си отношения с ЕС, заяви Бахчели. Лидерът на ПНД също така разкритикува предложението на лидерите на ЕС за стратегическо партньорство с Турция вместо пълноправно членство. "Искат да ни държат в орбитата на зависимост, като ни утешават", каза той.

Националистическият лидер определи преговорния процес на ЕС като "мръсен, злобен и покрит с исторически сметки", предаде БТА. Той призова за затваряне на преговорите, независимо дали едностранно или двустранно, и заяви: "За нас Европейският съюз свърши“. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също критикува тези дни Европейския съюз за отношението му към Турция, като заяви, че Анкара може да се раздели с ЕС, ако това е необходимо, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.