Комитетът за наблюдение, заседаващ в Париж, предложи закриване на пост-мониторинговия диалог с България и проследяването на събитията в страната по отношение на върховенството на закона, демокрацията и правата на човека в рамките на своите периодични прегледи. Това съобщиха на официалния си сайт Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

С приемането на доклада на Торхилдур Сунна Иварсдотир (Исландия, "Партия на пиратите" - SOC) и Дебора Бергамини (Италия, Европейска народна партия) комисията поздрави България за преодоляването на политическата криза и нестабилността след петте поредни предсрочни парламентарни избори през 2021-2023 г. и факта, че през юни 2023 г. беше създадено коалиционно правителство.

„Властите успяха да съберат парламентарното мнозинство, необходимо за конституционни промени, нужни за създаването на независима съдебна система и гарантиране на устойчивостта на реформата“, казаха парламентаристите. 

Конституционните промени в областта на съдебната власт представляват значителен напредък в изпълнението на ангажиментите и задълженията на България, подчертаха те.

Комисията също така приветства мерките, предприети от властите за борба с корупцията по високите етажи на властта и приемането на Закона за борба с корупцията през октомври 2023 г. Отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отношение на свободата на изразяване, защитата на журналистите и лицата, подаващи сигнали, борбата с насилието над жени и борбата с езика на омразата.

Въпреки това комисията счита, че някои оставащи недостатъци все още изискват коригиране, по-специално по отношение на интеграцията на ромското население. От комисията призоваха властите да продължат текущата конституционна реформа и да решат други нерешени въпроси в тясно сътрудничество с Венецианската комисия.

Накрая комисията призова властите да изпълнят препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за подобряване на изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, предава БТА. 

България се присъедини към Съвета на Европа през 1992 г. До 2000 г. беше обект на пълна процедура за парламентарен мониторинг. С Резолюция 1211 (2000) ПАСЕ реши да прекрати мониторинга и да започне диалог след мониторинга.