Русия отхвърли предложението на Украйна за мир по Великден. Владимир Зеленски каза, че все още се надява на мир, дори след като Москва отхвърли предложеното примирие този уикенд за православния християнски празник.

Русия отхвърли подобно искане по-рано тази седмица, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за примирие до Великден, за да позволи доставката на хуманитарна помощ и безопасното преминаване на цивилни, които се опитват да избягат от зоната на военни действия. 

„Четиридневният великденски период трябва да бъде момент за обединяване около спасяването на животи и продължаването на диалога за прекратяване на страданията в Украйна“, каза той.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че искането не е „искрено“ и ще даде на украинските бойци повече време да се въоръжат.

Оценката на Украйна, НАТО и Съединените щати е, че войната е навлязла в решителната си фаза. Въпросът дали съюзниците на Украйна оказват достатъчна помощ предизвиква непрекъснати дебати. В четвъртък Съединените щати обявиха поредния пакет на стойност 800 милиона долара за Украйна. Военни експерти обаче казват, че американците са способни да предоставят много повече и по-мощни оръжия.