Русия е изстреляла тази нощ 16 дрона и 7 ракети срещу Одеса, които са нанесли щети на селскостопански предприятия и са разрушили сгради, съобщи южното командване на украинските въоръжени сили, цитирано от Ройтерс.

"Пожарите бяха потушени незабавно", добави командването в Телеграм. "Няма пострадали хора."

От безпилотните самолети 13 са били унищожени над Одеска област, а един - при захода си над Николаевска област, добави командването. Не е ясно дали щетите са причинени от падащи отломки от дронове или от дронове, които не са били свалени. Няма информация и дали дроновете, които не са били свалени, са поразили целите си.

Според украинските сили ракетите са били насочени срещу Харковска, Донецка и Черниговска област, пише БТА.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не можа да провери информацията от независим източник.

В същото време назначеният от Русия местен чиновник Владимир Рогов съобщи, че два украински дрона са атакували избирателен участък в контролираната от Русия част на украинската Запорожка област. Нападението е подпалило сградата, но не е довело до жертви, добави той в Телеграм.

Руските сили добавиха, че са свалили 12 украински ракети над Белгородска област.

Общо Украйна изстреля тази нощ 35 дрона срещу руски региони, отбелязва Ройтерс.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.