Цената на американския петрол WTI на борсата ICE в Лондон падна с повече от 20%, счупи марката от 15 долара за барел и достига най-ниското ниво за първи път от 1999 г. насам, сочат данните за търговия.

Днес сутринта  цената на фючърсите за суров петрол WTI за доставка през май 2020 г. по време на търговията на борсата ICE в Лондон падна с 21,8% до 15 долара за барел. По-рано, по време на наддаването цената на този клас падна с над 23% - под маркировката от 15 долара.

Според анализаторите спадът в цената на суровия петрол WTI е свързан с продължителното натрупване на петрол на фона на спадащото търсене поради разпространението на коронавирусната инфекция в света. По-специално запасите от суровини нарастват в складовете за петрол в Кушинг, Оклахома, което е база за доставка на фючърсни договори за суров нефт WTI.

"То (съоръжението за съхранение на петрола в Кушинг) не е достигнало максималния си капацитет, но има опасения, че ще бъде така", заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets, цитиран от Ройтерс. Анализаторът добави, че щом се достигне максимален капацитет, производителите ще трябва да намалят производството.

Обемът на нефта, намиращ се в плаващи складове в танкери, в момента се оценява на рекордните 160 милиона барела.