Координирани действия за вдигане на мерките срещу разпространението на COVID-19, искат евродепутатите.

Те  подчертаха необходимостта от координиран подход в ЕС, с цел да се избегне повторно разпространяване на вируса. Те призовават държавите на ЕС съвместно да разработят критерии за вдигане на карантината и другите извънредни мерки. Призовават Комисията да стартира ефективна изходна стратегия, включваща широкомащабно тестване и доставяне на лични предпазни средства за възможно най-голям брой граждани.

Членовете на ЕП настояват вътрешните границите на ЕС да останат отворени за гарантиране движението на защитни екипировки, медицинско оборудване, храни и стоки от първа необходимост. Единният пазар на ЕС е източникът на нашия „колективен просперитет“ и ключов елемент от непосредствения и траен отговор на кризата от COVID-19, подчертаха те.

И накрая, резолюцията подчертава, че дезинформацията относно COVID-19 е сериозен проблем за общественото здраве. Следователно, ЕС трябва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Евродепутатите също призовават дружествата в областта на социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата свързани с коронавируса.