България и Турция ще продължат доброто си сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката и ще обединят и усилия в борбата с нелегалната миграция. Това стана ясно от срещата между президентите на двете държави Реджеп Ердоган и Румен Радев.

Българският държавен глава е на работно посещение в Истанбул. В българската делегация са министрите на външните и вътрешните работи, на енергетиката и отбраната.

България и Турция имат много добро сътрудничество в икономиката и търговията, като стокообменът тази година е 6 милиарда долара, а целта е да достигне 10 милиарда долара., отбелязаха президентите Радев и Ердоган.

Двамата коментираха и добрите партньорски отношения в областта на енергетиката. Румен Радев очаква още по-добра свързаност в следващите години.

"Искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за втечнен газ в трудни да страната моменти и се надяваме в перспектива този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености", коментира българският президент Румен Радев.

"Бяха дадени указания на министрите на енергетиката как може да си сътрудничим, как можем да отговорим на потребностите на България за природен газ. И съответните министерства ще направят каквото е необходимо", каза Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Войната в Украйна променя глобалните доставки на природни ресурси. Един от надеждите пътища е през България и Турция, затова двете страни трябва да набележат и конкретни мерки за действие смята Румен Радев. Той посочи също, че за да успее всичко това е важна добрата охрана на границите.

Българският държавен глава подчерта и приноса на Турция за борбата с незаконната миграция.

"Ние високо оценяваме приноса на Турция за възпиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява и външна за ЕС. Очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия. Разбираме и трудностите, пред които е изправена вашата страна по отношение на миграцията, затова и подкрепяме удължаването на съвместните договорености и сътрудничеството на Турция с ЕС", заяви Румен Радев.

"Министърът на вътрешните работи проведе със своя колега разговор по отношение на охраната на общата ни граница и как могат доабъдат решени възникващи проблеми и ще продължат да действат в този дух", посочи турският президент.

Румен Радев подчерта и усилията на Турция за прекратяване на войната в Украйна.