Въпреки критиката и недоверието от страна на европейските си съседи, Швеция продължава да се придържа към решението си да се противопостави на блокирането на 10,2 милиона граждани, за да избегне разпространението на COVID-19. Правителството посъветва шведите да работят от къщи, когато е възможно, и да избягват местата с много хора като барове и ресторанти, но тя не  налага официални ограничения. Призовавайки гражданите си да се "държат като възрастни", а не ги глобяват за напускане на домовете си без основателна причина. 

За разлика от тях, съседите на Швеция - Дания, Финландия и Норвегия - бяха сред първите европейски държави, които наложиха блокади при започване на пандемията COVID-19.

Дания беше втората държава в Европа, която обяви ограниченията на 11 март. Норвегия го направи ден по-късно, а Финландия наложи „поетапно блокиране“, което включваше затваряне на границата на 17 март.  

Решението на Швеция  бе да не следва примера на съседите си. Датски журналист наскоро заяви, че да наблюдаваш реакцията на Швеция към COVID-19 е "като да гледаш филм на ужасите".

Рано е в глобалната пандемия да се каже дали блокирането е било ефективно, но смъртността от коронавирус в Дания, Норвегия и Финландия остава ниска.

 В момента Дания, страна с 5,6 милиона души, има 5 819 случая и 247 смъртни случая и планира да отвори отново училищата на 15 април.

 Норвегия, която има 6.314 случая и 113 смъртни случая, планира да отвори отново детски градини от 20 април, а училищата седмица по-късно. Междувременно във Финландия са наблюдавани 2769 случая и 48 смъртни случая.

Най-новите данни сочат, че в Швеция, за разлика от тях, смъртността нараства бързо. Към момента има 10 500 заразени и и 900 починали.   

Въпреки това подходът е популярен при шведите, като от началото на кризата управляващата Социалдемократическа партия бележи възход. Шведският премиер Стефан Льофвен  подчерта, че  правителството му просто следва съветите на здравните власти на страната.

Миналата седмица Световната здравна организация заяви пред Euronews, че "всяка страна решава какви действия да предприеме въз основа на собственото си положение и различните етапи на заразата, пред които е изправена".

Мардин Бабан, 36-годишен, изпълнителен директор на организация с нестопанска цел в Стокхолм, заяви пред Euronews, че смята, че сравняването на шведския подход с този на други страни е несправедливо.

 "Вярвам, че всички държави имат различни условия, които трябва да вземат предвид. Вярвам, че шведското правителство, наред с властите, предприема необходимите предпазни мерки", каза той.  

Бабан, който работи вкъщи през последните четири седмици и е инструктирал целият си персонал да направи същото , твърди че е изненадан, че животът в Стокхолмне се различава от обичайният. „Онзи ден много ресторанти и барове бяха почти пълни, което беше изненадващо, тъй като властите бяха съвсем ясни в съобщението си, казващо на хората да избягват претъпканите райони“, каза той.

 "Не бих казал, че улиците са пълни, но те далеч не са празни." Що се отнася до това дали подходът работи, шведското правителство беше откровено от факта, че в Швеция нещата могат да се влошат, преди да станат по-добри.

 "Казаха ни, да очакваме смъртните случаи да нарастнат през следващите седмици."