Въпреки обтегнатите отношения между Русия и Украйна, руският президент Владимир Путин е изпратил поздравително послание на своя френски колега Еманюел Макрон за преизбирането му за втори мандат, пише в. „Хъфингтън пост“. „Искрено ви желая успех във вашата обществена работа, а също и добро здраве“, се казва в поздравлението .

В него няма нищо особено, но френските потребители на социалните мрежи възприеха пожеланието за добро здраве, отправено към един 44-годишен държавен глава, като странно и започнаха да се надпреварват да правят предположение какъв е скритият му смисъл. Така или иначе посланието на Путин не остави французите безразлични. „Не знам защо, но когато Путин ти пожелае „добро здраве“, тръпки те побиват“, пише потребителката Анаис. „И най-вече добро здраве. Мисля, че Макрон трябва да наема двама- трима души да му опитват храната като на Клеопатра“, отбелязва друг потребител. Трети смята, че в пожеланието има много подтекст, а четвърти припомня, че във филм за Джеймс Бонд има момент, когато отрицателният персонаж многозначително пожелава на агент 007 добро здраве. „Това си е направо прикрита заплаха“, вълнува се още една последователка на френския президент.

„Хъфингтън пост“ обаче обяснява, че въпреки подозренията, породени без съмнение от войната в Украйна, всъщност става дума за израз, който е стандартен за Кремъл отдавна. В поздравителните послания към чуждестранните си колеги Путин често използва изразите „добро здраве“ и „просперитет“. Това е пожелал той на южнокорейския президент Юн Сук-Йол след избирането му на 10 март. В края на октомври миналата година руският президент е пожелал „добро здраве и благополучие“ и на преизбрания държавен глава на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Просто въпрос на протокол, в който не би следвало да се търси подтекст, обясняват специалисти.