Чарлз III беше провъзгласен за новия крал на Великобритания. Церемонията беше историческа поради много причини. Това е първата церемония по провъзгласяване на крал на Великобритания, която се предава пряко по телевизията.

През 1953г., когато кралица Елизабет II е провъзгласена за кралица церемонията не се продава на живо по телевизията.

Освен това церемонията е първа за XXI век, а Чарлз е най-възрастният крал на Великобритания, който се възкачва на престола в момента на 73 години. 

След като Чарлз III беше провъзгласен за крал последваха от топовни салюти и прокламации в Лондон и на още много други места.

Съгласно британския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си в момента на смъртта ѝ в четвъртък. Днес специалният Съвет по наследяване на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни служители, го обявява официално за крал на церемония, която се провежда в двореца "Сейнт Джеймс".

Прокламацията за обявяването на Чарлз за крал беше изчетена в Лондон и в останалите столици в рамките на Обединеното кралство - в шотландската столица Единбург, в столицата на Северна Ирландия Белфаст и в столицата на Уелс Кардиф, а също така и на много други места в кралството.

Кралят произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство. Новият монарх положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.

Все още не е ясно кога ще е официалната церемония по коронясването на новия крал. Коронацията на Елизабет например се състои 16 месеца след смъртта на баща и крал Джордж VI.