Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в четвъртък, с което работата на правителството й в този състав приключи. Но тя вече има нови коалиционни партньори, съобщи Евронюз.

На 3 юни Калас отстрани лявоориентираната "Централна партия" от двупартийната коалиция след ескалация на напрежението относно политиките за разходи и социални помощи.

Оставката на премиерката беше формалност, необходима за съставяне на ново правителство. В изявление Калас, която оглавява дясноцентристката "Реформаторска партия", благодари на министрите, с които ръководи страната в продължение на година и половина, като каза, че коалицията е направила „много добри и страхотни неща“ въпреки COVID-19, войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза.

Първата жена министър-председател на Естония вече постигна споразумение със социалдемократите и малката консервативна партия "Отечество" (Isamaa) за съставяне на новото правителство. Тройната коалиция ще има 56 места в 101-местния парламент.

За петък е насрочено извънредно заседание на парламента, на което Калас ще поиска мандат да управлява с новите партньори.

Президентът Алар Карис каза в туит, че се надява "новото правителство да започне дейността си още следващата седмица".

Следващите редовни избори в Естония са насрочени за март 2023 г.