В четвъртък съдът в Санкт Петербург осъди художничката Саша Скочиленко на 7 години затвор. Тя беше осъдена по статия за разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили.

По-късно стана известно, че почти 250 лекари са се застъпили в защита на момичето и са написали обръщение до руския президент Владимир Путин, пише "Комерсант", предаде GlasNews.

В съобщението си лекарите помолиха руския лидер да освободи момичето. Към момента на писане на писмото са подписани 247 лекари, като списъкът се актуализира постоянно.

Причината за обжалването е, че жената е диагностицирана с редица тежки заболявания, които са хронифицирали. Според експерти, без подходящо медицинско наблюдение и предписана диета в колонията, здравето на момичето ще се влоши значително.

Освен това лекарите нарекоха присъдата срещу Скочиленко „особено несправедлива“. Те балансират това със съобщения за помилвания на затворници, извършили тежки престъпления.

„Искаме от вас, като гарант на конституцията, незабавното освобождаване на Саша Скочиленко“, се казва в съобщението на лекарите.