Планът на Европейския съюз за растеж на Западните Балкани на стойност 6 милиарда евро е потенциален "фактор, който може да промени правилата на играта" и да удвои размера на регионалните икономики през следващото десетилетие. Това заяви генералния директор на Европейската комисия за съседство и преговори за разширяване Герт Ян Купман. Лидерите на шестте страни от Западните Балкани - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - се срещнаха в Скопие, за да обсъдят реформите, необходими за достъп до плана за растеж на блока, който беше представен през октомври миналата година.

„Участието в това събитие на лидерите, може да удвои размера на вашите икономики през следващото десетилетие. Окуражаващо е да се види как регионът е възприел тази концепция и работи усилено по реформите, които ще помогнат за началото на този растеж.“ Това сподели Герт Ян Коопман, генерален директор на Генерална дирекция "Политика за съседство и преговори за разширяване"

Джеймс О'Брайън, помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, заяви, че „Процесът по присъединяването на региона се забави, главно поради липсата на реформи в целия регион. Сърбия и Черна гора бяха първите, които започнаха преговори, а по-късно Албания и Северна Македония ги последваха през 2022 г. Босна и Косово изостават значително от своите съседи в този процес.Планът за растеж на ЕС не прилича на нито един план, който сме виждали до този момент. В него се казва, че ако направите определени реформи, то вашите компании и вашите хора много скоро ще получат четирите основни и най-важни свободи на Европейския съюз.“

Планът за растеж на ЕС за региона ще включва отваряне на общия му пазар за страните от Западните Балкани в области като свободното движение на стоки и услуги, транспорта и енергетиката. В замяна на това обаче страните ще трябва да проведат реформи и да решат всички нерешени въпроси със своите съседи.