Парламентът на Обединеното кралство ще преустанови работата си до 21 април поради бързото разрастване на епидемията от коронавирус в страната, съобщи Би Би Си, цитиран от Монитор. 

Очакваше се в сряда вечер британските законодатели да приемат спешни законопроекти, касаещи Covid-19, след което те трябва да бъдат отново в Уестминстър, за да гласуват за законопроекта за финансите на 21 април, се посочва в информацията.

В началото на седмицата премиерът на Обединеното Кралство Борис Джонсън нареди на британските граждани да си останат у дома, тъй като пандемията на коронавирус вече отне 424 живота в цялата страна (само във вторник починаха 89), докато над 8000 жители на Великобритания бяха тествани положително за инфекцията.

Над 158 000 души се включиха в списъка с доброволци,които ще помагат на британската здравна система заради епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс. Броят на заразените във Великобритания може да е много по-голям, отколкото се допускаше досега, показва проучване на учени от Оксфорд, пише в. "Файненшъл таймс". Половината население на страната може вече да е заразено, показва създаденият от тях модел.

Ако резултатите се потвърдят, ще се окаже, че по-малко от един на хиляда заразени от COVID-19 се разболява дотолкова, че да има нужда от болнично лечение, подчертава Сунетра Гупта, преподавателка по теоретична епидемиология, ръководила изследването. Голямото мнозинство развиват много леки или никакви симптоми.

Необходимо е незабавно да се започнат масови тестове за антитела, за да можем да преценим в коя фаза на епидемията сме, препоръчва Гупта. Тя обаче не подложи на критика решението на британското правителство да наложи карантинни мерки в страната, защото дори ако се докаже, че създаденият в Оксфорд модел на разпространение на болестта е по-точен от приетия модел на лондонския Кралски колеж, социалното дистанциране ще намали броя на сериозно разболелите се и ще облекчи натоварването на британската здравна система.