Папа Франциск произнесе своето великденско обръщение към целия свят. То обикновено звучи на площад “Свети Петър” пред хиляди богомолци, но тази година заради пандемията, бе произнесено при закрити врати, както и самата Великденска света литургия в храма “Свети Петър” . В изключително силно и емоционално обръщение, главата на Римокатолическата църква се обърна към вярващите , като ги призова да бъдат силни и смирени в дните на изпитания, да се обърнат към страдащите, да помогнат на хората , които страдат или са в изолация. Насочи мислите съм засегнатите от коронавируса, помоли за утеха на болните и близките на починалите в пандемията. След това папата се обърна към политиците като ги призова да спрат всички военни конфликти и производството и търговията с оръжие. Напомни , че сега не е време за егоизъм, разделение и забрава, а за вяра и солидарност. 

Обръщението на папа Франциск “Урби ет Орбит” четете тук:

В тази нощ отеква гласът на Църквата. Това е една друга епидемия, която се предава от сърце на сърце. Защо всяко човешко сърце очаква тази блага вест.Това е заразата на надеждата. Христос , моята надежда,  възкръсна. Възкресението не е формула, която кара проблемите да изчезнат. То е победа на Любовта над корена на Злото. Една победа, която не заменя страданието и смъртта, а ги пресича като отваря път, пресичайки бездната,  превръщайки злото в добро. Един сигурен белег за силата на Бога. Възкръсналият е този, който беше разпънат, а не някой друг. В своето тяло той носи неизлечими рани , рани , които са се превърнали във вратички за надеждата. 

Ние насочвани моливите си него, за да излекува раните на скърбящото човечество.

Моите мисли днес са преди всичко за онези, които за тези, засегнати пряко от коронавируса. За болните, за починалите, за членовете на семействотата , които скърбят за напусналите ги близки, с които дори не са успели да се простят. Нека Господ посрещне мъртвите в своето царство и даде утеха и надежда на онези, които все още в изпитание, особено на възрастните и на самотните хора. 

Не пропускайте да дадете вашата утеха и необходимата помощ за тези , които са уязвими. Като тези, които работят в старчески домове, или живеят казарми или затвори. 

За мнозина това е Пасха на самотата. Преживяване между траура и много трудности , които пандемията причини.От физически страдания до икономически проблеми. Тази болест не ни е лишила само привързаността на другите и от възможността лично да се възползваме от утехата , която произтича от тайнствата.  В много страни не е възможно да се приближим до тях. Но Господ няма да ни остави сами. Оставайки с молитвата, ние сме сигурни че той е положил ръка върху нас повтаряли силно “Не се страхувайте! Възкръснах и винаги съм с вас!” 

Исус е наша Пасха. Дай сила и надежда на лекарите и медицинските сестри , които навсякъде предлагат свидетелства за грижа и любов за другите до степен на крайно изтощение на техните сили. А не рядко и жертвайки собственото си здраве.  Към тях с благодарност и привързаност са насочени нашите мисли, както и към онези които работят усърдно, за да гарантират общественото съществуване- полицаи и военни, които помагат за  облекчаване на страданието на хората. 

През последните седмици животът на милиони хора се промени драстично. За мнозина престоят вкъщи е възможност за усамотение, размишление, да спрат трескавото темпо на живота , да бъдат с близките си. За други обаче това е момент за тревоги за бъдещето, което е несигурно, за работата ,която може да загубят. 

Насърчавам всички политици да работят активно за общото благо на гражданите, като им предоставят необходимите инструменти да водят достоен живот , а следа това да помогнат за възобнвовяването на обичайните ежедневни дейности. 

Днес не е време за безразличие, защото целият свят страда и трябва да се обедини и да се изправи срещу пандемията.  Възкръсналият Исус дава надежда на всички хора и на тези които живеят в периферията на обществото,  бедни , бежанци. 

Не оставяйте тези братя, нека не позволяваме да им липсват благата от първа необходимост като лекарства и здравеопазване. Предвид обстоятелствата нека се облекчат международните санкции, които възпрепятстват възможността страните да предоставят нужната подкрепа на своите граждани и да се даде възможност на всички държави, особено най- бедните да се справят с нуждите на дневния ден като се намалят или опростява дълговете им.

Днес не е време за егоизъм, защото предизвикателстовото, пред които сме  изправени, не прави разлика между хората.

Насочвам мисълта си специално към Европа. След  войната този  обичен континент успя да се въздигне , благодарение на духа на солидарността, преодолявайки съперничествата от миналото. Най-спешно е тези съперничества да  не се върнат, а всички да са част от едно семейство и да се подкрепят взаимно. 

Еропейският Съюз е изправен пред епохално предизвикателство., от което ще зависи не само бъдещето му, но и бъдещето на целия свят. Нека не пропускаме възможността да добием още доказателства за солидарност, дори като прибягваме към иновативни решения. 

Алтернативата е само егоизмът на конкретни интереси и изкушението да се върнем в миналото с риск пред сериозно изпитание пред мирното съжителство и развитието на следващите по поколения. 

Днес не е време на разделение. Нека Христос просвети онези, които имат отговорности в конфликтите, така че те  да имат смелостта  да последват призива за глобално и незабавно  прекратяване  на огъня във всички краища на света.

Днес не е времето да произвеждате и да търгувате с оръжие , да  харчите огромни капитали, които трябва да отидат за изцелението на хора, за спасяване на живот. 

Днес е време да се сложи края на дългата война в Сирия, на напрежението в Ирак и Афганистан, на конфликта в Йемен.и в Ливан. . Нека израелците и палестинците да намерят решение , за да живеят в мир.

Нека спрат страданията на хората, живеещи в източните райони на Украйна. Нека се сложи край на терористичните атаки срещу невинните хора в Африка. 

Днес не е време за забрава. Кризата, пред която сме изправени , не ни кара да забравяме страданията на другите. Хората в Азия и Африка преживяват големи хуманитарни кризи. Нека се даде защита на толкова мигранти и бежанци, много от които деца, които живеят в непоносими условия. Особено тези в Либия и тези , които живеят на Лесбос и границата на Гърция и Турция. 

Нека се позволи на Венецуела , да достигне до конкретни незабавни решения, насочени към предоставяне на международна помощ на населението, страдащо от ситуацията в страната. 

Скъпи братя и сестри, безразличието, егоизмът, разделението, забравата не са думите, които искаме да чуем днес. Искаме да ги забраним за вечни времена. Те сякаш  надделяват , когато оставим страхът да ни победи. Т.е , когато не оставяме със да победи в нашите сърца и в нашия живот. Той, който е победил смъртта като отвори пътя към вечното спасение, ра разпръсква мрака на нашето бедно човечество  и ни въвежда в своя славен ден , който не познава залез . 

С тези размишления искам да пожелая на всички Честит Великден!