Украински съд призна за виновен жител на Сумска област, чието име не се споменава, че е превел конвой от 128 единици руска военна техника, движещ се към Киев в началото на войната.

Той беше съден по две обвинения - за държавна измяна и притежание на боеприпаси. От първите дни на нашествието осъденият е превел конвои с техника през територията на Сумска област със собствения си автомобил, се казва в изявление на Главната прокуратура на Украйна.

Съдейки по публикуваните снимки, той е направил това, докато е шофирал БМВ.

Службата за сигурност на Украйна уточнява, че колата е била следвана от танкове, бронетранспортьори и самоходни артилерийски установки. Тази военна техника е била част от предните части на окупационните войски, които са имали за задача да щурмуват Киев от североизточна посока, цитира СБУ изданието на РБК-Украйна.

Като местен жител той познава добре пътищата, които заобикалят главните маршрути, и "създаде всички предпоставки за успешно преминаване на техниката на Руската федерация в района на Киев", се казва в прессъобщение на прокуратурата.

СБУ твърди, че впоследствие конвоят е бил унищожен от украинските военни. Според прокуратурата, след изтеглянето на руските войски от Сумска област, осъденият е продължил да сътрудничи на руските военни, събирайки информация за местонахождението и силата на украинската армия, "използвайки един от куриерите, той предава координатите на военни инсталации на неговия куратор.

Във връзка с тези обвинения той получи 15 години затвор за държавна измяна и притежание на боеприпаси - при обиск у него са открити 202 патрона.