Правителството на Обединеното кралство обеща 75 милиона британски лири (84 милиона евро), за да помогне за организирането на специални полети за прибиране на британски пътници, блокирани в чужбина заради  пандемията на коронавирус.  

Десетки хиляди британци не успяха да се върнат във Великобритания, тъй като страните по света затварят границите и налагат драстични ограничения на движението, а авиокомпаниите силно ограничават графиците.

Външното министерство на Обединеното кралство обяви ново партньорство с няколко авиокомпании, за да помогне на хората да се приберат у дома. Парите ще отидат за специални чартърни полети, за да се върнат хора от „приоритетни страни“, където търговски маршрути не съществуват. Правителството също така призовава авиокомпаниите да признаят тяхната "отговорност" към пътниците, като показват максимална гъвкавост.

 "Споразуменията, договорени днес, ще осигурят по-ясна основа за организиране на специални чартърни полети, в които британците се намират на закъсал. Наш приоритет винаги ще бъдат най-уязвимите", каза външният министър Доминик Рааб на пресконференция в понеделник.

 Virgin, EasyJet, Jet2 и Titan Airways са се подписали в партньорството, казва правителството и добавя, че British Airways също е поела ангажимент да върне хората у дома. 

Правителството казва, че чартърните полети са в краен случай и призовават хората да търсят търговски опции там, където са на разположение. 

Външно министерство казва, че усилията му вече са помогнали на много туристи и други британци в чужбина да се завърнат у дома - включително 150 000 граждани на Великобритания от Испания, както и други държави като Мароко, Кипър, Китай и Перу.  

Но много живи британски пътешественици се оплакват, че са получили малко или объркващи съвети.  

Основната опозиция на лейбъристите обвини правителството, че прави по-малко от други държави, за да помага на своите граждани, останали зад граница. Той призова усилията за репатриране да бъдат насочени към проблеми в определени страни: Пакистан, Индия, Бангладеш, Австралия и Нова Зеландия.   

Авиокомпаниите по света бяха засегнати масово от пандемията на коронавирус, с огромни загуби на приходи, тъй като полетите бяха отменени масово. Отделно правителството на Обединеното кралство подкани авиокомпаниите, да се  възползват от обявените мерки за подпомагане на работните места и индустрията, като например изплащане на голяма част от заплатите на персонала. Изключено е спасително решение за цялата индустрия.