Европейската комисия предложи осми пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те включват по-строги търговски ограничения за вноса, повече отделни черни списъци и таван на цените на петрола за трети страни, съобщава Reuters. 

Предложението ще бъде изпратено до 27-те страни членки на блока. Пред тях обаче стои предизвикателството да преодолеят различията си, за да приложат новите санкции към седемте пакета, наложени на Русия досега.

Преди дни Унгария заяви, че няма да подкрепи нови енергийни санкции на ЕС срещу Москва. Макар че в началото на война показа единство с Брюксел, с времето страната, управлявана от Виктор Орбан, започна все по-ясно да показва несъгласие. През лятото премиерът заяви, че с наказателните си мерки срещу Русия блокът всъщност "се е прострелял в белите си дробове". 

Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече се задълбочава и енергийната, и икономическата криза, което пропуква твърдата позиция на държавите членки спрямо Русия. Затова и гласуването на новия пакет санкции може да отнеме повече време.

Какво включват новите санкции?

Ако бъдат приети, се очаква да лишат Москва от допълнителни 7 млрд. евро приходи. Санкции ще бъдат наложени на още 1300 лица и компании. Въвежда се и забрана граждани на държави от ЕС да участват в управителни органи на руски компании.

Целта на Брюксел е да предприеме мерки срещу хората, които се опитват да заобикалят ограниченията. Фон дер Лайен обясни, че ще бъде създаден списък за подобни нарушители. "Например, ако купуват стоки в ЕС, транспортират ги до трети страни и след това до Русия – това ще е заобикаляне на нашите санкции и тези лица може да бъдат вкарани в списък. Смятам, че това ще има голям ограничаващ ефект", обясни председателят на Еврокомисията, предава "Експерт". 

 

По думите ѝ новите мерки ще отслабят допълнително руската икономика и така ще се намалят възможностите на руския военнопромишлен комплекс. От Брюксел се надяват това да стане чрез ограничаване на достъпа до авиационно оборудване, електронни компоненти и специфични химични субстанции. 

Фон дер Лайен подчерта, че ЕК не приема "фалшивите референдуми, нито какъвто и да е вид анексиране. Решени сме да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация", заяви тя.