Най-богатият украинец Ринат Ахметов заяви, че предава целия си медиен бизнес на държавата.   Бизнесменът съобщи, че се отказва от Media Group Ukraine, ще предаде всички телевизионни и печатни лицензи на държавата и ще затвори интернет медиите си. Медийната група включва единадесет телевизионни канала, новинарския сайт «Сегодня.ua» и онлайн телевизионната услуга OLL.TV.

За Media Group Ukraine работят над 4000 души, а Ахметов оценява общите инвестиции на над 1,5 милиарда евро.

„Взех решение инвестиционната компания SCM да напусне медийния бизнес“, се казва в съобщението. „Като най-големият частен инвеститор в украинската икономика многократно съм заявявал, че никога не съм бил олигарх и никога няма да бъда“, заяви Ахмедов. 

От кабинета на президента Зеленски коментираха, че това е стъпка към прозрачност и изоставяне на задкулисните споразумения.

„Днес имаме достоен пример от групата SCM – законът се прилага еднакво за всички“, написа президентският съветник Михайло Подоляк в Twitter.

Миналата година правителството в Киев прие закон, предназначен да ограничи политическото влияние на много богатите украинци. Големите компании с медийно влияние биват включени в така наречения Регистър на олигарсите. Тези олигарси нямат право да финансират партии, политическа реклама или демонстрации и са изключени от процеса на приватизация.

Състоянието на 55-годишния Ахметов се оценява на повече от четири милиарда евро. Неговият холдинг SCM има активи в секторите на стоманодобива, енергетиката и въглищата. Магнатът е собственик на футболния клуб "Шахтьор" (Донецк) и мнозина смятаха, че е  проруски настроен.

След започването на войната обаче Ахметов еднозначно осъди действията на Русия срещу Украйна.