“Стой си вкъщи”. Този призив се чува все по-често от вчера в Нидерландия. Но в началото на седмицата не беше точно така. Премиерът Марк Рюте каза в обръщение към сънародниците си - че страната няма да въвежда така наречения lockdown, т.е няма да затваря хората в къщи, a ще следва стратегията на стадния или групов (herd immunity), пише bnt.bg.

Какво означава групов имунитет? “Който вече е бил носител на вируса, в повечето случаи след това изгражда имунитет срещу него. Колкото по-голяма е групата, която е изградила имунитет, толкова по-малък е шансът вирусът да засегне хора с крехко здраве или възрастни. С груповия имунитет изграждаме защитна стена срещу вируса”, обясни в понеделник Марк Рюте.

Според двама белгийски вирулози от университетите в Льовен и Гент груповият имунитет е нещо много важно. Затова и хората десетилетия наред използват ваксини. Но коронавирусът е друга история. Той все още не е добре изследван, защото е нов и единственото натрупано досега знание за него е свързано с краткосрочното му действие. Засега се смята, че той засяга най-силно възрастните хора, но все още не е ясно какви ще бъдат, например, дългосрочните последици за капацитета на белите дробове на сегашните корона пациенти между 30 и 50 години. Също така не е ясно дали няма да има и втора вълна.

До какво може да доведе стратегията на груповия имунитет? Според белгийците това означава болниците бързо да се напълнят с корона пациенти между 30 и 50 години, т.е професионална активното население. Това би имало драматични последици за цялото общество. Принципът в Белгия е колкото по-малко заразени, толкова по-добре. Целта е кривата на заразените да се движи колкото се може по-плавно. Разпространението на вируса не може да бъде спряно, но може да бъде отложено във времето. Така болниците ще бъдат подготвени. Белгийците предпочитат да чакат ваксина срещу корона вируса, която да изгражда колективен имунитет, отколкото да разтичат това да стане чрез заразяване на възможно най-голяма група хора. Според тях стратегията на груповия имунитет е игра на покер, която може да струва човешки животи.

От вчера и в Нидерландия все повече се чува призивът “Стой си в къщи”. Все повече нидерлански градове въвеждат по-строги мерки и заплашват дори да затворят парковете и природните резервати заради голямото струпване на хора, т.е отказват се от прицпина на груповия имунитет и предприемат същия действия, както и останалите държави.